Dierenarts Eva - Gebitsverzorging en tandheelkunde bij het paard

Jaarlijkse controle
Glazuurpunten en haken
Wolfskiezen
Diastemata
Staande extracties


Waarom een tandarts voor mijn paard?
Een jaarlijkse gebitscontrole is net zo noodzakelijk als een regelmatig bezoek van de hoefsmid.
Doordat paarden tot wel 16u/dag kauwen op een voornamelijk ruwvoer rantsoen, is hun gebit hier sterk aan aangepast. De kiezen zijn sterk onregelmatig en hebben reliëf in een soort golvend patroon waardoor ze het materiaal fijn genoeg kunnen malen om opgenomen te worden. De vier delen in de mond (links/rechts en boven/onder) zijn voorzien van telkens 6 kiezen die als een geheel gaan samenwerken tijdens het kauwen. Door die sterk malende-beweging en het ruwe voeder gaan de tanden gemiddeld zo’n 2 à 3 mm per jaar afslijten. Om dit te compenseren zakt de tand (reservekroon) steeds verder uit zijn tandkast.
Deze slijtage gebeurt zelden volledig symmetrisch of egaal, waardoor sommige kiezen al wat hoger komen te staan dan anderen. Dat zorgt er dan op zijn beurt weer voor dat het grazen of opnemen van voer bemoeilijkt en zelfs pijnlijk wordt. Deze onregelmatigheden zorgen er ook vaak voor dat het paard zich lastig begint te gedragen tijdens het rijden.
Glazuurpunten (emailpunten) kunnen letsels geven in de wang, wolfstanden waar het bit tegen drukt kunnen zeer pijnlijk zijn en zelfs lagendruk bij een niet-aangepast bit kunnen bij de paardentandarts tijdig opgemerkt en verholpen worden. Al willen we vooral preventief te werk gaan en dit allemaal voorkomen, net als de gewone tandarts.
Hierdoor wordt een jaarlijkse controle sterk aangeraden.
Zeker bij jonge paarden, die van hun 2 tot 5j hun melkgebit ruilen voor het volwassen en grote veranderingen ondergaan,
is dit belangrijk. Soms blijven melktanden te lang staan (persisterende melktanden) en belemmeren ze een correcte stand van de definitieve tanden.
Afwijkingen
Materiaal
Bijscholing

Helaas is er voor het uitoefenen van het beroep gebitsverzorger of paardentandarts geen diploma vereist.
Ook wordt met de naam paardentandarts vaak onterecht de indruk gewekt dat het gaat om een gespecialiseerd tandarts voor paarden.
We willen erop wijzen dat het bij wet verboden is om diergeneeskundige handelingen uit te voeren als niet-dierenarts zijnde
(zoals het verdoven via inspuiting en trekken van tanden).